This study documents the breeding cycle of the Palestine Sunbird (Cinnyris osea) in Karmiel, Northern Israel. The female built a nest on June 6, laid three eggs and incubated them alone until June 15, when two chicks hatched. Fledging occurred about 13 - 15 days later, which completed a full breeding cycle of 30 - 35 days. Both parents fed the chicks, but only the female incubated. A decline in floral resources during nesting led the birds to shift from nectar to insect feeding. Compared to populations outside Israel, which may begin breeding as early as December (e.g., in Africa), the Israeli breeding season varies by region and starts as early as January in central areas. This study highlights the sunbird’s adaptability to different climates and urban habitats.
References
[1]
Cheke, R.A. and Mann, C.F. (2017) Sunbirds: A Guide to the Sunbirds, Flowerpeckers, Spiderhunters and Sugarbirds of the World. Bloomsbury Publishing.
[2]
Shirihai, H. (1996) The Birds of Israel. Academic Press.
[3]
Perlman, Y. and Meyrav, J. (2009) A Guide to the Birds of Israel and the Middle East. Society for the Protection of Nature in Israel (Hebrew).
[4]
Yosef, R. (2004) Breeding Biology of the Palestine Sunbird (Nectarinia osea) in the Arava Valley. The Journal of the Ornithological Society of the Middle East, the Caucasus and Central Asia, 26, 139-144.
[5]
Williams, J.G. (1995) Observations of Sunbird Breeding Cycles in East Africa. The Condor, 57, 249-262. https://doi.org/10.2307/1364731
[6]
Cheke, R.A. and Mann, C.F. (2020) Palestine Sunbird (Cinnyris osea). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A.and de Juana, E., Eds., Birds of the World, Cornell Lab of Ornithology. https://birdsoftheworld.org
[7]
Yom-Tov, Y. and Tchernov, E.E. (1988) The Zoogeography of Israel: The Distribution and Abundance at a Zoogeographical Crossroad (Monographiae Biologicae, 62). Springer.
[8]
Bird Life International (2022) Species Factsheet: Palestine Sunbird (Cinnyris osea). Data Zone. Bird Life International. https://datazone.birdlife.org/species/factsheet/palestine-sunbird-cinnyris-osea